Mina hundar

Asla (2005-2017)

Asla finns inte längre kvar i livet, men eftersom allt egentligen började med henne får hon vara med här ändå. Asla var en pyrenée-korsning som hamnade hos oss som 6-åring; en ouppfostrad, osocialiserad och missförstådd hund med ett hjärta av guld. Men vad hjälper guldhjärtat när man är aggressiv mot hundar, gör utfall mot bilar och har så stark jaktinstinkt att man drar omkull matte när man ser en hare? Att förstå och få ordning på Asla tog lång tid och många timmars träning. Det var en känslomässig berg- och dalbana, där både bra och dåliga råd om träningsmetoder gjorde mig närmast besatt av ALL hundkunskap. Hon hade självförtroende och pondus men eftersom hon troligtvis inte fått umgås med andra hundar var hon samtidigt väldigt osäker, och det otrygga liv hon dittills hade levt gjorde att hon länge var väldigt stressad. Jag ville verkligen lära mig att förstå denna outgrundliga hund som ena stunden gav mig all sin tillit och kärlek för att i nästa ögonblick få ett raseriutbrott där hon helt glömde bort min existens. Jag har mycket att tacka Asla för – hon lärde mig massor om hundar men kanske ännu mer om mig själv. Hon lärde mig att man visserligen kan tvinga en hund att gå mot sin känsla, men att det aldrig leder till att ett problembeteende försvinner. Hon lärde mig att tillit och samarbete skapas utan tvång och att hundens känslor är så lika människans. Och det är tack vare Asla som jag i dag har skaffat mig en  hundyrkesutbildning. Och ja, det gick bra för Asla till slut – hon lärde sig att umgås med och acceptera andra hundar, ja hon tyckte till och med att det var riktigt roligt att gå på hundkurs. Hon blev fantastiskt duktig på viltspår och hon lärde sig att lita på mig. Och den tilliten var det finaste hon kunde ge mig!

 

Foto: Gabriella Schulz

Ziggy (f. 2013)

Ziggy är den lilla ”olyckan” som växte till en glädjespridare för många människor. När Ziggys mamma, en finsk lapphund, löpte, hoppade en storpudel över staketet och resultatet blev sju små valpar. Ziggy flyttade till oss när hon var sju månader med tanken att hon så småningom skulle bli terapihund och jobba med barn i skolan. Jag hade sett ett reportage om terapihund i skolan och blev så berörd av vad hundar kan göra för barn med svårigheter att jag bestämde mig för att ”en sådan ska jag ha!”. Det tog lite tid att hitta den där hunden med rätt inställning och mentalitet, men Ziggy har verkligen uppfyllt alla förväntningar och mycket därtill. Sedan 2016 jobbar hon i skolan ett par dagar i veckan. Hon hjälper eleverna att läsa och räkna, att finna ro och stärka deras självförtroende, hon är en mästare på lågaffektivt bemötande och dessutom får hon både barn och vuxna på riktigt gott humör när hon är på skolan. Hon älskar nämligen alla människor! Hon charmar allt från veterinärer till människor utan hundvana och jag har fått flera ”kidnappningshot”.

Ziggy är dessutom utbildad till diplomathund, den första i Skåne! Som diplomathund är hon särskilt tränad för att kunna hjälpa valpar och unghundar i deras språkutveckling, och hjälpa till med rehabilitering av rädda, osäkra eller aggressiva hundar.

Foxy (f. 2017)

Foxy föddes hemma hos oss sommaren 2017 och att få följa en hund från sitt första andetag är för mig en ny och spännande resa. Hon är Ziggys dotter och hennes pappa är labradoodle – en engelsk gentleman som har många barn som blivit sociala tjänstehundar. Det här lilla yrvädret kan få vem som helst att smälta med sin snälla, intensiva blick. Liksom sin mamma älskar hon allt och alla, vilket var en utmaning de första gångerna vi var i stan (tänk er Stockholms tunnelbana i rusningstid och valpen ska hälsa på alla – Puh!). Och liksom sin pappa kastar hon sig gärna på rygg för att bli klappad på magen – var som helst och när som helst. Det här är en smart hund med mycket humor (ja, hundar kan ha humor!) som ger mig minst ett gott skratt om dagen. Foxy tycker om att vara nära – hon trycker sig mot kroppen som om hon ville komma in under skinnet och varje morgon börjar hon med att söka min ögonkontakt och tittar mig djupt i ögonen – lääänge.

Hon har ett stort jaktintresse som jag försöker styra om från att jaga allt som rör sig till att bli en jaktapporterande hund. Vi får se hur långt vi kommer, hon har visserligen jaktapporterande raser i sig (pudel och labrador), men hon är ju främst avlad för att vara en social och samarbetsvillig hund. Foxy är utbildad skolhund och arbetar tillsammans med Ziggy och mig med elever som behöver särskilt stöd. Hon är också under utbildning till diplomathund och praktiserar när det är lämpligt.

 

Foto: Gabriella Schulz